pátek 9. března 2007

Do Dahšúru a za ležícím Ramessem

aneb Za památkami na egyptský venkov

Počet památek v Káhiře a okolí, které jsem ještě neviděl, se prudce zmenšuje a tak musíme jezdit dál a dál.

Vydal jsem se tedy s kolegy v půlce února do Dahšúru, který leží od Káhiry asi 35 km, podívat se na dvě známé, ale málo navštěvované pyramidy - Lomenou pyramidu faraóna Sneferua a Červenou pyramidu, taktéž stavěnou Sneferuem, která je vůbec nejstarší pravou pyramidou (tedy z těch vypadajícíxh jako jehlan). Sneferu stavěl ještě další pyramidu v Médúmu, kam se snad taky ještě podívám. Asi ho to bavilo. Vzdálenost od Káhiry je znát, na místě bylo jen pár turistů a vůbec žádní nadháněči, prodavači všeho možného a velbloudáři.

Červená pyramida je obrovská, v postatě třetí největší po Cheopsově a Rachefově (má stejný obvod základny jako Cheopsova, jen je nižší) a její vnitřek byl z těch pyramid, které jsem navštívil, nejzajímavější. Návštěvu navíc zpestřovala výprava nějakých mystiků a hledačů absolutna (většinou postarších dam), kteří v pyramidě v různých pózách stáli či seděli, zpívali či mručeli a vůbec se chovali jako úplní magoři :-) Při cestě k Lomené pyramidě se o Červenou pyramidu opíralo slunce a ta tak vypadala trošku načervenale, odtud tedy jméno (ale upřímně - nic moc). Lomená pyramida své jméno získala od zlomu, kterým se změnil sklon jejích stran, protože to Sneferu trošku přehnal a pyramida se mu začala hroutit. Byla sice zavřená, takže jsme už další mystiky nepotkali, nicméně využili jsme nepřítomnosti policie a vylezli na malou kultovní pyramidu vedle (zas tak malá nebyla a hlavně tam nebyl žádný zákaz), čímž jsem si splnil sen vylézt na pyramidu. Nahoře jsme si udělali piknik a teprve pak si nás všimli hlídači, resp. Američanka, kterou doprovázeli.

Slezli jsme tedy dolů a vydali se k jedné rozpadající se pyramidě v pozadí, o které jsme se shodli, že je to Médúmská. Nebyla, jak jsme zjistili později, ale vypadala podobně. Hlídači se nás sice snažili odradit a křičeli ať se vrátíme, ale zřejmě jsme je uzemnili výkřiky "ilá ahrám médúm", čili "k médúmské pyramidě" a vytrvalým pochodem. Médúmská pyramida ovšem leží dalších hodně km na jih, ta, ke které jsme došli byla tzv. Černá pyramida faraona Amenemhata III., ze které zbývá v podstatě jen její jádro, zbytek se už delší dobu rozpadá okolo. Cestou jsme ještě minuli Sneferuův údolní chrám.

Z Dahšúru (průchod egyptskou vesnicí je opravdu zážitek v jakémkoliv slova smyslu) jsme se vydali do Memphidy, neboli vesnice, která leží na místě původního hlavního města starého Egypta, zvaného (nečekaně) Memphis. Z toho dnes nezůstalo prakticky nic, kromě zbytků chrámů je to především slavná padlá socha Ramesse II., který si tu leží na zádech, a kolem které je celé muzeum vybudováno a kterou všichni znají z filmu Milionový brouk s Budem Spencerem (nemáte to někdo? chtěl bych to znovu vidět, přece jen se to odehrává v Egyptě, že :-) ). Do areálu jsou pak navezeny také nějaké další sochy, jedna velká sfinga a obelisk. Nepříjemně mě překvapily mraky turistů. Asi jsme trefili špatnou dobu, takže jich tam bylo skutečně hodně. Pak už jsme se vrátili zpět do Káhiry, naťapkali jsme toho za den celkem dost.

UPDATE 14.3.2007: Memphis je původně Mennofer
UPDATE 15.7.2012 Červená pyramida je správně česky Růžová pyramida

Žádné komentáře:

Okomentovat