pondělí 5. února 2007

Panoráma říjnové války 1973

aneb Jak Egypťané slavně zvítězili


Říjnová neboli Jom Kippurská válka z roku 1973 je jedním ze základních kamenů moderní egyptské národní mytologie. Úspěšný útok na Sinaj drženou tehdy Izraelem, "porážka armády, která se považovala za neporazitelnou" a následné boje "vrátily dědicům faraonů ztracenou hrdost".

Panoráma na cestě do Heliopolis tuto událost (tedy konkrétně překročení Suezského průplavu 6. října 1973) připomíná. O tom, že je za několik dní Izraelci hnali zpátky tu už ale žádná informace není :-)
Panoráma vystavěli na počátku 80. let 20. století soudruzi ze Severní Koreje. Upřímně řečeno, nedá se to popsat a nafotit, je třeba vidět to naživo, v pohybu s komentářem v arabštině (s překladem do sluchátek) a dramatickou hudbou doplněnou výkřiky Alláhu akbar. Nevěděl jsem, zda se smát nebo zírat v němém úžasu. Kolem školní výlety, tatínci nadšeně popisovali synkům jednotlivé scény. Zkrátka zažitek na celý život jen za 10 liber (plus dvě další za foťák). Kdyby tak bylo pojato Maroldovo panorama bitvy u Lipan na pražském výstavišti, to by bylo něco...

Taky mě tam balily nějaké šestnáctileté Egypťanky :-D


 Vstup do Panoráma (jen pro důležité státní návštěvy, my normální smrtelníci musíme chodit z druhé strany)
 Člun s výsadkem - všimněte si samopalu pro střelbu za roh :-)
 MiG 21 - jen odletět
 Zbytek sestřeleného izraelského letounu A4 Skyhawk
 Raketa
 Akční reliéf - jeden z mnoha
 Model celého panorama


Následuje výběr nejlepších scén: 






Moje fanynky - nakonec se ani nechtěly fotit :-(

Žádné komentáře:

Okomentovat